Medisch centrum

Vroedvrouw

Vroedvrouw

 

Wie is de vroedvrouw?

De vroedvrouw is een deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Zij is medisch geschoold en dé expert bij uitstek om de normale zwangerschap en bevalling en het normale kraambed te begeleiden.
Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode controleert de vroedvrouw de gezondheid van moeder en kind. Na een grondige, zelfstandige opleiding van 3 jaar is de vroedvrouw door haar medische kennis bevoegd om de juiste onderzoeken te doen en adviezen te geven. Ook wanneer de zwangerschap niet zo vlot verloopt door het optreden van complicaties of wanneer de zwangerschap misschien eindigt in een miskraam, kan de vroedvrouw je met empathie verzorgen en begeleiden. Zij verwijst je, indien nodig, door naar de gynaecoloog. De vroedvrouw streeft naar een optimale samenwerking met andere beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg om je steeds de beste zorgen te kunnen aanbieden. Ook als de zwangerschap of de bevalling anders lopen dan verwacht en het wiegje leeg blijft, kan de vroedvrouw heel wat voor jou betekenen. De vroedvrouw kan ook extra ondersteuning bieden wanneer je - al dan niet gepland - de zorg voor je kindje op jonge leeftijd opneemt of als je er alleen voor staat.


De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding. Dit kan zowel thuis, ziekenhuis of in een praktijk. De vroedvrouw benadert zwangerschap, bevalling en kraamperiode vanuit een holistische filosofie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd. De vroedvrouw is dus niet enkel een medisch deskundige, maar begeleidt aanstaande ouders tevens door het geven van informatie en ondersteuning. Daarnaast is de vroedvrouw ook een vertrouwenspersoon en een warm rustpunt, een zeer belangrijk gegeven tijdens deze heel bijzondere periode in je leven!
(VBOV)

Wie kan bij een zelfstandig vroedvrouw terecht?
Zwanger? Pasbevallen? Aarzel dan zeker niet om jouw afspraak vast te leggen met de vroedvrouw. Ben je aangesloten bij een Belgische mutualiteit, dan heb je recht op 12 terugbetaalde bezoeken tijdens de zwangerschap. Na de bevalling heb je gedurende de eerste 5 dagen, recht op elke dag een huisbezoek. Nadien kan je nog 7 huisbezoeken met de vroedvrouw plannen tot je kindje 1 jaar oud is.

VITALIMCARE vroedvrouw

Vitalim

050 28 91 90